Jak zrobić esencjonalną, kwaśną a jednocześnie jedwabistą i mocno pomidorową zupę? Skorzystaj z przepisu na pomidorową Magdy Gessler. Jej sekret tkwi w bardzo aromatycznym bulionie, a także w pomidorach przesmażonych na maśle. Fot. 123RF/Picsel/ Mateusz Jagielski/DDTVN/East News
Pomidorowa Magdy Gessler
Składniki
- 1 kg żeberek cielęcych
- 3 l wody
- 1 duży seler
- 4 pory
- 8 marchewek
- 6 korzeni pietruszki
- 1 pęczek koperku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 100 ml kwasu z kiszonej kapusty
- 1 łyżka masła
- 8 świeżych, słodkich pomidorów
- 100 ml śmietany 18%
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 4 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
Dodatkowo
- 2 gałązki kopru do dekoracji
- 50 ml śmietany gęstej 18% do dekoracji
Składniki
- 1 kg żeberek cielęcych
- 3 l wody
- 1 duży seler
- 4 pory
- 8 marchewek
- 6 korzeni pietruszki
- 1 pęczek koperku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 100 ml kwasu z kiszonej kapusty
- 1 łyżka masła
- 8 świeżych, słodkich pomidorów
- 100 ml śmietany 18%
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 4 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
Dodatkowo
- 2 gałązki kopru do dekoracji
- 50 ml śmietany gęstej 18% do dekoracji

Etapy przygotowania
Żeberka cielęce umyj i przełóż do dużego garnka. Zalej je wodą i powoli gotuj przez godzinę. Co jakiś czas zbieraj utworzone szumowiny.
Wszystkie warzywa z wyjątkiem pomidorów umyj i obierz, pokrój na drobniejsze kawałki. Dodaj do wywaru razem z zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Nie zapomnij także o natce pietruszki i koperku. Gotuj przez kolejne 60 minut.
Po tym czasie wywar odcedź na sitku i zbierz nadmiar wytworzonego tłuszczu. Przelej bulion do czystego garnka. Do zupy wlej kwas z kapusty.
Pomidory sparz i obierz ze skórki. Pokrój je na drobniejsze cząstki.
Na patelni rozgrzej masło. Przesmaż pomidory, aż zaczną się rozpadać, po czym przenieś całą zawartość patelni do garnka z zupą.
Śmietanę zahartuj kilkoma łyżkami gorącej zupy. Przelej ją później do gotowego wywaru i wymieszaj. Możesz też użyć bitej śmietany jak w oryginalnym przepisie Magdy Gessler.
Pomidorowa Magdy Gessler najlepiej smakuje z dodatkiem kleksa ze śmietany i posypana dużą ilością kopru.
Przepis w Waszym wykonaniu (3)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Pożywna, smaczna.
- Polska
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Wegetariańskie
- Makaron
- Warzywa
- Kapusta
- Fasolka
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Płatki
- Makarony
- Makaronowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 1510

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 13860
Szybka, prosta i smaczna zapiekanka, której głównym składnikiem jest seler na...
- Do pracy
- Warzywa
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Jogurt
- Mleko
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Bazylia
- Tymianek
- Zapiekanki
- Szynki
Odsłon: 167
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Pożywna, smaczna.
- Polska
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Wegetariańskie
- Makaron
- Warzywa
- Kapusta
- Fasolka
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Płatki
- Makarony
- Makaronowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 1510

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 13860
Szybka, prosta i smaczna zapiekanka, której głównym składnikiem jest seler na...
- Do pracy
- Warzywa
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Jogurt
- Mleko
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Bazylia
- Tymianek
- Zapiekanki
- Szynki
Odsłon: 167



Składniki
- 1 kg żeberek cielęcych
- 3 l wody
- 1 duży seler
- 4 pory
- 8 marchewek
- 6 korzeni pietruszki
- 1 pęczek koperku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 100 ml kwasu z kiszonej kapusty
- 1 łyżka masła
- 8 świeżych, słodkich pomidorów
- 100 ml śmietany 18%
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 4 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 2 gałązki kopru do dekoracji
- 50 ml śmietany gęstej 18% do dekoracji
Żeberka cielęce umyj i przełóż do dużego garnka. Zalej je wodą i powoli gotuj przez godzinę. Co jakiś czas zbieraj utworzone szumowiny.
Wszystkie warzywa z wyjątkiem pomidorów umyj i obierz, pokrój na drobniejsze kawałki. Dodaj do wywaru razem z zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Nie zapomnij także o natce pietruszki i koperku. Gotuj przez kolejne 60 minut.
Po tym czasie wywar odcedź na sitku i zbierz nadmiar wytworzonego tłuszczu. Przelej bulion do czystego garnka. Do zupy wlej kwas z kapusty.
Pomidory sparz i obierz ze skórki. Pokrój je na drobniejsze cząstki.
Na patelni rozgrzej masło. Przesmaż pomidory, aż zaczną się rozpadać, po czym przenieś całą zawartość patelni do garnka z zupą.
Śmietanę zahartuj kilkoma łyżkami gorącej zupy. Przelej ją później do gotowego wywaru i wymieszaj. Możesz też użyć bitej śmietany jak w oryginalnym przepisie Magdy Gessler.
Pomidorowa Magdy Gessler najlepiej smakuje z dodatkiem kleksa ze śmietany i posypana dużą ilością kopru.